
Miód Rzepakowy
Miód Rzepakowy to wyjątkowy rodzaj miodu, dlatego że właściwie jako jeden z pierwszych powstaje w pasiece po zimowej przerwie. Jak nazwa wskazuje ten cenny eliksir powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Miód z rzepaku nazywany nosi także nazwę biały miód ze względu na bardzo szybką krystalizację i zmianę koloru na biały.

Miód Wielokwiatowy
Jak sama nazwa wskazuje miody wielokwiatowe mogą pochodzić z nektaru wielu kwiatów. Miody wielokwiatowe różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości miodu wielokwiatowego są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru.

Miód Lipowy
Miód Lipowy pochodzi z pyłków kwiatów lipy, których znalezienie bywa trudne, gdyż rzadko można znaleźć większe skupiska tych drzew. Dlatego też miód lipowy jest niezwykle cenny. Unikatowość, a także niezwykłe właściwości lecznicze miodu lipowego podkreśla nektar z lipy. Miód z lipy, podobnie jak sam napar z kwiatów lipy posiada właściwości lecznicze cenione od pokoleń.

Miód Gryczany
Z tego powodu do spożywania miodu gryczanego zachęca się między innymi osoby starsze, osoby ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka. Cukry proste zawarte w miodzie gryczanym są bezproblemowo wchłaniane do krwiobiegu i potrafią w dość niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Dzięki ich zawartości miód gryczany eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.

Miód ze szpadzi iglastej
Miód spadziowy pozyskiwany jest przeważnie na terenach bogatych w lasy jodłowe. Spadziować jednak mogą też inne iglaki – tj. sosna, modrzew, świerk, a także tuja.

Miód ze szpadzi liściastej
Miód spadziowy liściasty jest jednym z najbardziej wartościowych miodów. Posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy jest często nazywany miodem ,,królewskim”. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe.

Pyłek pszczeli
Naturalny pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek kwiatowy jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor prawdziwego pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy.

Pierzga
Pierzga pszczela powstaje z naniesionego do ula przez pszczołę zbieraczkę pyłku kwiatowego, który nie zostaje odebrany za pomocą poławiacza jak w przypadku oferowanych jego obnóży, tylko zostaje przekazany w ulu pszczole robotnicy, która kolejno umieszcza je w komórkach woskowych w ramce, sprytnie upychając go pyszczkiem. Przy zbieraniu pyłku kwiatowego z kwiatów, a także podczas tego procesu, pszczoły powstający produkt pszczeli wzbogacają enzymami pochodzącymi z ich gruczołów ślinowych.

